Terug

‘Van teff krijg je niet alleen heel veel energie, je houdt het ook nog eens lang vast.’

Feije Dijksterhuis is samen met zijn levenspartner Angela eigenaar van een traditioneel akkerbedrijf in Drenthe: de kleine baander. Het land meet honderd hectare aan grond waar aardappelen, suikerbieten en granen worden verbouwd. Vijftien jaar geleden sloot het oeroude graan teff trots aan in dit rijtje teeltproducten, een onmisbaar ingrediënt in onze Hannes-het-zelf-energiereep.

Teff, een bijzondere naam voor een graan. Feije, wat is het?
‘Teff is lekker, gezond én glutenvrij. Het zit bomvol voedingsstoffen, mineralen en vezels. Oorspronkelijk komt teff uit Ethiopië. Daar wordt het gegeten als injera, een pannenkoek-achtig brood.’

Jullie zijn een van de drie bedrijven die teff teelt in Nederland.
‘Klopt. Dat doen we volgens een traditionele bedrijfsvoering waarbij we gebruik maken van natuurlijke methodes met respect voor mens en milieu. Ingrijpen doen we alleen als dat nodig is. Als ik goed voor mijn grond zorg, dan zorgt mijn grond ook goed voor mij.’

Waarom hebben jullie ervoor gekozen om teff te telen?
‘Tja, niet echt een voor de hand liggende keuze want in Nederland is het telen van teff best risicovol. Je hebt een week de tijd om te oogsten waarin mooi weer een vereiste is. Vrij lastig met ons klimaat. Maar wij geloven in de kracht van het product. Teff levert de consument echt iets op. En je voedingspatroon hoeft echt niet radicaal om om de voordelen van teff te ervaren.’

Wat zijn de voordelen van teff?
‘De langzame koolhydraten en het hoge ijzergehalte verbeteren sportprestaties. De koolhydraten uit teff worden namelijk gemakkelijk door het lichaam opgenomen en langzaam afgegeven. Dus je krijgt niet alleen heel veel energie, je houdt het ook nog eens lang vast. Deze positieve eigenschappen werken overigens ook goed als je af wilt vallen of diabetes hebt. Daarnaast is teff een gebalanceerde krachtbron van voedingswaarden met magnesium, proteïne, mangaan, calcium, zink, koper, seleen, borium en kalium. En natuurlijk ijzer. Stoffen die je lijf gezond houden, ook als je nergens last van hebt.’

Iedereen aan de teff in huize Dijksterhuis?
‘Jazeker! We doen teff door een salade, yoghurt of een smoothie. Niets geks, in het noorden houden we niet zo van poespas.’

Niet geheel onbelangrijk: is teff lekker?
‘Eigenlijk smaakt teff heel neutraal. Het heeft een lichte nootachtige smaak. Dat maakt dat het een perfecte basis is, je kan het overal aan toevoegen.’

Dus ook aan een Hannes-het-zelf-energiereep?
‘Jazeker! Hoe mooi is het dat teff op deze manier bijna kant en klaar wordt aangeboden? Lastig boodschappen doen wordt je bespaard, het is even mengen en je bent klaar. Zo heb je in een keer een reep energie tot je beschikking. Handig in onze snelle maatschappij.’