Terug

Duurzame havervlokken en havermout

In de krakende crackers en de voedzame granola van Hannes vind je havervlokken en havermout. Die komen van een molen uit Zuid-Duitsland. Deze molen wordt al heel lang door dezelfde familie gerund, al bijna twintig generaties lang!

Zo lang gaat ons contact met hen niet terug hoor, maar onze duurzame leverancier IDorganics kent de molenaars wel al tientallen jaren. En dat kenmerkt het familiebedrijf, die gaan niet alleen voor duurzame producten maar ook voor duurzame relaties. Zo worden bijvoorbeeld de granen ook al onwijs lang bij dezelfde boeren uit de omgeving afgenomen.

Molen van nu
Als je aan een molen denkt, denk je vaak aan een mooi plaatje zoals wij die kennen vanuit het Hollandse landschap. Dat blijkt een klassiek beeld te zijn, want de hedendaagse molen is een stuk moderner. Het is een enorm hoog gebouw met daarnaast even hoge silo’s waar de onbewerkte granen worden opgeslagen. De molen zit bovenop de verschillende verdiepingen, in een verticale positie. Niet alleen onderging het uiterlijk een dramatische verandering, hetzelfde geldt voor het proces van onbewerkte graankorrel naar havervlok. Die is afgesloten en wordt digitaal verwerkt. Behoorlijk geavanceerd dus, die hedendaagse molens!

Maar handwerk blijft nodig zodat de machines blijven werken. Want uiteindelijk is het resultaat te danken aan de mens. Die zorgt ervoor dat de havervlokken in de juiste verhouding in de potten van Hannes terechtkomen. Zodat jij nog maar heel weinig hoeft te doen om een goed ontbijt op tafel te toveren. Smakelijk!