Terug

Cashewnoten. Biologisch en fairtrade smaken ze nog beter.

Cashewnoten smaken heerlijk romig en zijn ook nog eens rijk aan ijzer en magnesium. Deze mineralen heb je nodig om je lichaam goed te kunnen laten functioneren. Cashewnoten bevatten veel onverzadigde vetten, die dragen bij aan het verlagen van het cholesterolgehalte. Niet gek dus dat je ze deze krachtpatsers terugvindt in onze energierepen.

Cashewbomen
Cashewnoten groeien aan een boom, aan de onderkant van een vrucht: de appel. Een mooie vrucht met fel rode, gele of groene kleuren. Als de vrucht rijp is, valt de appel – tadaaa – van de boom. Eenmaal op de grond worden de appels verzameld en de cashewnoot van de vrucht afgedraaid. De appels worden overigens niet gegeten. Dat komt door de onwijs bittere smaak die niet erg lekker is. Soms stookt de lokale bevolking er drank van, maar meestal worden de appels gebruikt als natuurlijke compost voor de cashewbomen.

Doppen met de hand
De cashewnoten in onze Hannes raw energierepen komen uit Vietnam of Burkina Faso. In beide landen werken we uitsluitend met biologisch en fairtrade gecertificeerde cashewnoten. Dat betekent dat de noten tegen een eerlijke prijs worden ingekocht van de boeren en de verwerkers. En dat doet recht aan hun werk, want bij het verwerken van cashewnoten komt nogal wat kijken. Soms zijn er machines die de noten doppen, maar vaker gebeurt het doppen handmatig omdat de kans dan groter is dat de noten heel blijven. Indrukwekkend!